Tjej fotograferar en naken person med mobilen.
1 av 2
Arrangerad bild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
#skoldusch

Här ska mobbning i skolduschar byggas bort

Idrottslärare: Många kände sig otrygga i omklädningsrummen
1:30 min

Rädsla för mobbning och kränkningar i omklädningsrummen i samband med skolidrotten är ett stort problem på högstadieskolorna, och en anledning till att många struntar i att duscha.

Det visar en undersökning som Sveriges radio gjort bland högstadieelever där flera tusen elever deltagit. Närmar 30 procent av eleverna svarade att de var rädda för mobbning och kränkningar.

På Toftaskolan i Munka-Ljungby tar man den här otryggheten på allvar. Här ska man nu bygga om dusch- och omklädningsrum.

– I våra egna trygghetsundersökningar har det framkommit att eleverna inte känner sig trygga i omklädningsrummen. Och de har själva önskat bås, både duschbås och omklädningsbås, säger Ingela Andersson som är idrottslärare på Toftaskolan i Munka-Ljungby.

Frågan togs på allvar av både kuratorn på skolan, och flera lärare som såg att det var ett stort problem att eleverna i flera trygghetsundersökningar efter varandra uppgav att den mest otrygga platsen på skolan var dusch-och omklädningsrummen.

Sveriges Radios undersökning visar också på otrygghet hos eleverna i de sammanhangen. 11 procent har svarat att de skippar duschen efter skolidrotten för att de är rädda för att bli fotade eller filmade. Vidare säger 11 procent att de är rädda för att bli retad eller kränkta, och 5 procent att de känner sig mobbade.

 På Toftaskolanskolan har man nu fått godkänt att bygga duschbås och omklädningsbås.

Men förutom beslutet att bygga om så har man även lyft frågan om hänsyn och respekt i klasserna, och man har bjudit in organisationen Friends som jobbar för att stoppa mobbning på skolor och idrottsföreningar till att föreläsa.

De här insatserna blev vändningen för My Larsson på Toftaskolan. Hon blev psykiskt mobbad i flera år och värst var det i omklädningsrummen.

– När jag skulle byta om så ställde jag mig oftast i ett hörn med ryggen utåt mot de andra föra att liksom skydda mig själv, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".