Gruppchef Erika Husgård och instruktör Linda Bondesson vid dagens polisövning i Kristianstad.
1 av 2
Gruppchef Erika Husgård och instruktör Linda Bondesson vid dagens polisövning i Kristianstad. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Alla poliser ska övas i Pågående dödligt våld.
2 av 2
Alla poliser ska övas i Pågående dödligt våld. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio

Poliser lär sig hantera skolattacker

Instruktör: Det är viktigt att förstå att man inte är någon stålman
3:42 min

Idag utbildas polisaspiranter i Kristianstad i "Pågående dödligt våld".

Kursen i Pågående dödligt våld ska alla poliser i Sverige genomgå, och det ska lära dem hantera situationer som till exempel skolattacken i Trollhättan, när en gärningsman attackerar många människor på en skola.

Linda Bondesson är instruktör på dagens utbildning av polisaspiranter i Kristianstad, där en av övningarna är en fingerad skolattack. Polisaspiranterna får i par springa in i en byggnad där de hör skottlossning. Linda berättar att en av de svåraste sakerna är att snabbt avgöra hur man ska gå in i en pågående händelse.

- Det är en av mardrömmarna vi diskuterar i den här utbildningen. Hur ska jag veta vad jag möter innanför dörren?

Kursen innehåller både teori och praktisk övning. Men viktigast av allt är den mentala biten. Precis som alla andra är poliser helt vanliga människor, påminner Linda Bondesson. Och precis som alla andra kan man ha en dålig morgon när man går till jobbet, man kan ha bråkat med sambon eller inte sagt ordentligt adjö till barnen. Sen kommer man till jobbet, där man som polis kan ställas inför en situation där man ska gå in och försöka stoppa dödligt våld.

- Det är viktigt på utbildningen att få dom att känna att "jag kan klara av det här". De behöver gå runt i sitt eget huvud och fundera över hur de kommer att fungera när det är på riktigt. Och också förstå att man kanske inte alls kommer att fungera,

- Så jag väl vågar gå framåt när och om jag hamnar i en riktig situation,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".