Skoldusch.
Skoldusch. Foto: Nick Näslund
#skoldusch

"Förbjud mobiltelefoner i duschrummen"

Psykolog: Att en vuxen närvarar är ett absolut krav
1:15 min

Med tre enkla åtgärder skulle fler elever våga duscha efter skolidrotten. Det menar psykologen och författaren Christer Olsson.

– Det vet man ju sedan flera år tillbaka att omklädningsrummen är mobbarens passiva åskådare. Där sker väldigt mycket mobbning, på olika sätt, säger Christer Olsson.

Christer Olsson är psykolog och författare och har gjort frågan om mobbning till en hjärtefråga. Han har lyft betydelsen av trygga omklädningsrum vid flera tillfällen och menar att skolan med enkla medel skulle kunna åtgärda problemet med att många elever inte vågar duscha, av rädsla för kränkningar och mobbning.

– Ja, alltså tre åtgärder menar jag att man klarar på två dar. Den ena är, förbjud mobiltelefoner i omklädningsrummen. Det kan man faktiskt fixa från måndag till tisdag.

Att duschrummen hålls rena och fräscha är en annan viktig åtgärd, menar Christer Olsson. Många elever tycker det är äckligt att duscha. Duschrummen är sunkiga och orena och det finns elever som talar om mögel. Det här kan man i stort sett också fixa från en dag till en annan, om  man vill, säger han.

Den tredje åtgärden är att en vuxen finns med i omklädningsrummet.

– Att en vuxen är närvarande är ett absolut krav jag ställer. Det ska vara en vuxen med redan från början, i unga åldrar. En man på killarnas sida och en kvinna på tjejernas sida. Och de ska finnas med så länge det behövs, säger Christer Olsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".