Områden i Tomelilla kommunen som kan vara med i bredbandsprojektet. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Nu ska alla områden i Tomelilla kommun få bredband. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Nu blir det kommunalt bredband i Tomelilla

Nämndsordförande: Ingen privat aktör vill ta ödemarken
1:35 min

Tomelilla kommun har gett upp på statliga bredbandspengar och konstaterat att marknaden inte går att lita på. Därför bygger de nu bredband i egen kommunal regi på landsbygden.

Åtta av nio partier var eniga i beslutet i Tomelillas kommunstyrelsen. Bara socialdemokraterna, udda nog sett till ideologi, ville hellre satsa på den privata marknaden med det främsta motivet i att kommunen inte har den bästa kompetensen för att bygga bredband.

Men samhällsbyggnadsnämndens ordförande Maria Mickelåker (C) tvekar inte kring att beslutet var det rätta.

- Hade det funnits ett privat företag som ville bygga ändå upp i de ödemarker vi ändå har i den här kommunen så hade jag varit den förste som sagt "bygg, för tusan". Nu är det inte så och jag tvivlar inte på att vi ska reda ut det i kommunen.

Uppåt 30 miljoner kronor måste kommunen låna och en ny infrastruktur måste byggas upp med bland annat något slags fiberbolag, där kommunalrådet nämner redan existerande Industribolaget Tiab som en möjlighet.  

Kommunen kommer att erbjuda alla fastigheter en anslutning och hoppas på så sätt nå Region Skånes mål om 95 procents fibertäckning 2020. Först ut är hushåll i den norra kommundelen där kopparnätet för fast telefoni förväntas släckas först.

På sikt, när allt fiber är utbyggt, funderar åtminstone styrande Centerpartiet på att sälja bolaget till den privata marknaden eftersom man inte ser något egenvärde i att driva bredbandsbolag kommunalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".