Övertandläkare Viveca Wallin Bengtsson tillsammans med Pernilla Karlgren Andersson och försöksdeltagaren Lennart Nyström.
Övertandläkare Viveca Wallin Bengtsson tillsammans med Pernilla Karlgren Andersson och försöksdeltagaren Lennart Nyström. Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Hirsbollar och fet fisk kan hjälpa diabetiker

2:55 min

Tio försökspersoner med typ 2-diabetes har under två veckors tid fått äta mat lagad på traditionellt nordiska råvaror. Under torsdagen granskades resultatet.

De tio försökspersonerna har under två veckor fått äta mat som varit rik på bland annat fiber och långsamma kolhydrater. Förhoppningen bland de som leder undersökningen är att de med typ 2-diabetes som tar till sig av kosten ska kunna minska eller upphöra med sin medicinering.

Genom att undersöka munhålan och framförallt tandköttet kan forskarna se hur pass känsliga försökspersonerna har varit för inflammationer innan och efter studien.

– Munhålan är kroppens spegel, så vi ser väldigt mycket i munnen,

De tio deltagarna har fått den specialkomponerade maten hemkörd till sig under de två veckorna som studien har fortgått. Lennart Nyberg är en utav de tio deltagarna som varit med i studien. Bortsett från de hirsbollar som stundom ingick i kosten var han mer än nöjd med att ha deltagit i studien.

– Det var längesedan jag mådde så bra som jag gör nu faktiskt. Jag har gått ned två och ett halvt kilo på 14 dagar och mitt insulinvärde är nere under åtta. När jag började var det över 20,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista