Polishund
Polishund Foto: Polisen

Polishund dog i tjänsten

Polis: En viss tröst är att det var en gammal hund som tjänat oss väl
4:48 min

Uppdraget att söka efter en inbrottstjuv på ett köpcentrum utanför Helsingborg blev det sista för en av regionens polishundar.

Tillsammans med sin förare tog sig hunden upp på ett tak där en misstänkt gärningsman iakttagits i färd med att bryta sig in. Men när hunden tog sig upp på ett mindre takutsprång kasade han plötsligt av och föll ner på gården, skriver polisen i nordvästra Skåne på sin Facebooksida.

Hunden fördes i ilfart till jourhavande veterinär, men skadorna var alltför svåra. I stället för att låta honom plågas lät föraren sin fyrbenta kollega somna en sista gång. Bara veckor innan han skulle gå i pension.

- Det var bestämt att den skulle få somna in efter årsskiftet, när familjen hunnit ta farväl av den, säger Tomas Anderberg, som är chef för hundpatrullerna vid polisen i nordvästra Skåne, och tillägger att det ändå är en viss tröst att det var en gammal hund.

- Det var en olyckshändelse, och det är sånt som vi får leva med i vår vardag med våra hundar. De slits ganska hårt.

Hunden är en del av hundförarteamet, och det blir en förlust för hela gruppen.

- Den största smällen tar ju den hundföraren och hans familj, säger Tomas Anderberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".