Fångade fiskar
1 av 2
Fångsten sorteras Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Fiskekonferens i Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 2
Fiskekonferens i Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Simrishamn hörs allt högre i fiskedebatt

Hav: Vi får ta till oss engagemanget
1:30 min

Den nationella fiskedebatten har i två dagar pågått från en lokal i Simrishamn. Fiskefrågor debatteras överlag ganska högljutt från just Simrishamn bekräftar svenska myndigheter.

Just nu deltar ett 100-tal personer på konferensen Östersjöfiske 2020 i Simrishamn för att diskutera framtidens fiske. Det var exakt ett år sedan de samlades sist och det är tydligt att det hänt en del i frågan.

Johan Wagnström från Länsstyrelsen i Skåne har tillsammans med Marint Centrum i Simrishamn, Simrishamns kommun och tre Blekingekommuner blivit en ganska högröstad part i fiskefrågorna. Svenska myndigheter som hanterar fiskefrågor kan bekräfta det.

- Vi får ta till oss det att det finns ett ökat engagemang här när vi hanterar de här frågorna framöver, säger Ingemar Berglund, enhetschef på Havs- och Vattenmyndigheten.

Därmed inte sagt att de kan uppfylla alla önskemål från den här regionen. Simrishamn har till exempel en stor oro kring hur reglerna kring fiskekvoter och det pelagiska systemet på sikt kan leda till att ingen sill eller torsk landas i Simrishamns hamn eftersom fartyg och landningar blir för stora.

- Det är viktigt att vi inte omöjliggör det samhällsekonomiska värdet av fisket genom att fisk inte längre kan landas i de små hamnarna, säger Johan Wagnström på Länsstyrelsen i Skåne.

Just vad det samhällsekonomiska värdet av fisket är vill Jordbruksverket nu utreda vilket välkomnas av Simrishamn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".