Polisen
1 av 2
Polis. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Leif Sandberg (C), oppositionsråd i Tomelilla 2010-2014. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
2 av 2
Leif Sandberg (C), oppositionsråd i Tomelilla 2010-2014. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio

Har tappat tålamodet med polisen

Kommunalråd: Ska ha områdespoliser nu
1:25 min

Polisen skulle komma närmare medborgaren, men blev osynlig. Det säger Tomelillas politiker som tillsammans med Skurups nu ställer krav på polisen.

- Man skulle få ut fler poliser i kommunerna, men det är bara att konstatera - det är tomt i Tomelilla, säger Leif Sandberg (C) kommunalråd i Tomelilla.

Tomelilla har en kommunpolis och två utredare stationerade i kommunen. Men det är så kallade områdespoliser, poliser som syns och arbetar förebyggande ute i verkligheten, som kommunalrådet och oppositionsrådet saknar.

- Det är basen som saknas, säger Sandberg. 

Från början lovades 20 områdespoliser i sydöstra Skåne, varav två skulle sitta i varje kommun. De kom aldrig. Men ett tag fanns åtminstone sju områdespoliser i sydost, men nyligen plockades tre av dem bort för att istället utreda ungdomsbrott.

- Det är ju bakvänt tänkt. Då sackar man efter i det förebyggande arbetet och hamnar ännu mer efter i utredningarna.

Nu hotar Tomelilla med att inte skriva på några nya medborgarlöften, eftersom de känner sig svikna med hur dessa följs upp efter årsskiftet från polisens sida.

- Medborgarlöften har bara varit ett slag i luften och enormt slöseri med båda polisiära och kommunala resurser, säger oppositionsrådet Torgny Larsson (S).

Nu ska ledande politiker i Tomelilla och Skurup träffa regionchefen Annika Stenberg för ett möte. Något datum är ännu inte bestämt. Under fredagen krävde polisfacket i Sydsverige att  Annika Stenberg ska avgå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".