Sanna Lynghed, projektledare Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Sanna Lynghed, projektledare. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Nu startar förstudien om att bli biosfärområde

Projektledare: Ett rikt naturområde
1:27 min

Sedan det blev klart med pengar från Miljövårdsfonden kan nu förstudien kring om Vombjösänkan ska bli ett biosfärområde dra igång.

– Det är otroligt roligt att vi äntligen har fått medel så att vi kan genomföra förstudien, säger projektledaren Sanna Lynghed.

Där Sjöbo, Lunds och Eslövs kommuner möts finns ett område som kallas Vombsjösänkan, som har stora naturvärden. De tre kommunerna har tankar om att Vombsjösänkan skulle kunna bli Skånes andra biosfärområde.

Det är ett geografiskt område där man har pilotstudier för hur man kan ha hållbar utveckling i praktiken på plats.

– Det är socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Naturen är en del och det sociala och ekonomiska som har med oss människor att göra en annan del, säger hon.

Vi har åkt till Illstorp i Sjöbo kommun och klättrat upp för trappan till fågeltornet. Till vänster kurar Illstorps vita lilla kyrka i småregnet och framför oss breder Karups ängar ut sig, denna novembereftermiddag ganska ödsliga, med några betande får och lite kråkfåglar som sveper över gräset.

– Det är hagmarker som översvämmas, det är ramsarområde så här är mycket fåglar på vår- och höstkanten.

Tre olika delar

Området vi tittar ut över utgör en del av det landskap som ska utredas i förstudien.

– Det är ett mosaikartat landskap, vi har hagmarker, men också stora skogsområden, godslandskap, mycket sandblottor där militären har sina övningsfält, säger Sanna Lynghed.

– Och så har vi otroligt mycket företagande här, mycket lantbrukare, mycket besöksnäring. Rikt fågelliv och djurliv och fantastiskt människoliv på samma gång, säger hon.

Vad skulle vara vinsten med att bli ett biosfärområde?

– Det är ett rikt naturområde, säger Sanna Lynghed.

Här ligger många lagstadgade skydd ovanpå varandra. Det kan behöva en liten skjuts för att man kan kunna leva och utvecklas här utan att skada de naturvärden som finns.

Att bli godkänd som ett biosfärområde enligt UNESCO:s och svenska MAB-kommittén tar flera år, om det blir så att förstudien mynnar ut i att kommunerna vill kandidera. I dag finns det drygt 600 biosfärområden runt om i världen, i Sverige just nu fem stycken, varav Kristianstad Vattenrike finns i Skåne.

Intresset märks redan

I förstudien är dialogen med människor som bor och verkar i området en viktig del och Sanna Lynghed tycker redan att det märks ett intresse.

– Det är både aktiva föreningar som har varit delaktiga och själva driver lite projekt i linje med att det ska bli ett biosfärområde.

Alla är inte positiva.

– Det finns de som är oroliga för man vet inte riktigt vad det är. 

Det finns också de som vill att området ska bli större för att omfatta just deras fastighet.

– Områdesgränsen är inte huggen i sten så vi får väl se vad det blir till sist.

Vad tror du om chanserna?

– Jag tror att det kan finnas goda chanser, säger Sanna Lynghed.

Förstudien kring en eventuell ansökan om att bli biosfärområde beräknas ta drygt ett år, kostnaden blir omkring 500 000 kronor, varav 210 000 kronor kommer från Miljövårdsfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".