Lunchdags på Västerskolan i Hässleholm.
1 av 3
Lunchdags på Västerskolan i Hässleholm. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio.
Karin Thörnqvist är rektor för årskurs F-6 på Västerskolan i Hässleholm.
2 av 3
Karin Thörnqvist är rektor för årskurs F-6 på Västerskolan i Hässleholm. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio.
Bodil Nilsson, husmor i Västerskolans kök.
3 av 3
Bodil Nilsson, husmor i Västerskolans kök. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio.

Ont om plats skapar stress i matsalen

Lärare: Vi hinner oftast äta oss mätta, men ibland blir det stressigt.
1:55 min

Situationen i matsalen på Västerskolan i Hässleholm har fått föräldrar att reagera. Med fler elever på skolan har både stressen och ljudnivån ökat.

– Idag var det rätt högljutt, tycker jag. Och det var nog värre än vanligt. Sedan är det ju en klass som kommer och ska ha platserna efter oss och det kan upplevas stressande för vissa elever, säger Frida Svensson som är lärare på skolan.

Hinner alla äta sig mätta?

– Oftast hinner vi det, men ibland kan det vara lite stressigt för de sista, som kommer sist i kön.

Sveriges Radio har varit i kontakt med föräldrar som uppger att eleverna har väldigt kort tid på sig att äta, inte hinner ta mer mat, att det är stökigt och hög ljudnivå. De säger att problemet förvärrats sedan skolan för något år sedan fick ta emot elever från T4-skolan, vilket gjort att de plötsligt är betydligt fler elever som ska få plats att äta.

Någon förälder berättar att barnen har 20 minuter på sig att ta sig till matsalen, äta och gå ut därifrån.

Rektor Karin Thörnqvist känner igen problemen, men säger att man nu gjort små förändringar för att förbättra. Bland annat har en ommöblering gjort att eleverna kan ta mat från tre led istället för två. Detta har snabbat på kösystemet och gjort att de fortare kan börja äta. Dessutom har varje klass fått lite mer tid på sig. Men då tvingas å andra sidan de första klasserna att äta ännu tidigare, vilket inte heller är optimalt, menar rektorn. Helst vill hon se en ombyggnad av kök och matsal, men i väntan på det har hon gjort vad hon kan, säger hon.

– Jag har försökt att ändra i det vi kan påverka själv, med flödet in. Vi har plockat bort en hylla, ändrat i möbleringen, och vi har drivit på frågan i den instans där den ska föras. Vi har haft biträdande förvaltningschef här och vi har gått igenom det och vi har gjort en skrivelse av det och den är lämnad vidare.

När väntar du svar på det?

– Jag har ständig kontakt med honom, senast i förra veckan och då hade han inget svar att ge, så jag ligger på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".