Hundkapplöpning på Greyhound Park i Åkersberga norr om Stockholm. Foto: Erich Stering/TT
Foto: Erich Stering/TT

Landskrona kör över hundkapplöpningsklubb

Ordföranden: Vi har försökt få en dialog
2:56 min

En av Sveriges största hundkapplöpningsbanor är hotad. Landskrona stad planerar bygga en väg rakt igenom Landskrona Greyhound Park och trots protester har kommunen beslutat att riva banan.

 – Vi har inte fått någon information, vi har inte ens blivit kontaktade av dem, säger Eva Blockley, sekreterare, Skånska hundkapplöpningsklubben.

I dag finns elva banor för hundkapplöpning, två av dem i Skåne, en i Simrishamn en i Landskrona.

Under tävlingar fylls banan med människor från hela Skåne och även Danmark. Om banan rivs försvinner en bana som stått i Landskrona sedan 1969.

Enligt Eva Blockley innebär rivningen inte bara ett hot för klubben utan också en massa arbete för medlemmarna.

Vi försöker förklara att det är ett stort arbete att ta bort all räls, boxar, handbevattningsanläggning och kablar. Vi kan inte bara försvinna.

Utöver att inte informera hundkapplöpningsklubben om beslutet från första början har Landskrona stad valt att inte lyssna på klubben när protester förts fram, enligt klubbens medlemmar.

Förslag på lösningar där man bland annat tittat på hur vägen kan byggas på ett annat sätt så att tävlingsbanan skonas har även lagts fram av medlemmarna, men enligt Ewa Johansson som är ordförande i klubben, har kommunen inte velat lyssna och är istället fast besluten om att banan ska bort.

– Vi har försökt få en dialog med stadsbyggnadskontoret, men de har bestämt sig för att vi inte får plats och vi anser att det finns plats för oss, säger Ewa Johansson

Hur går känslorna inom föreningen?

– Det är en katastrof för vår förening för vi kommer aldrig någonsin ha råd att bygga upp en ny bana. Det skulle kosta cirka tio miljoner och de pengarna finns inte.

Om ni skulle kunna sätta ord på vad de gör för fel, vad skulle de orden vara?

– Att de inte har velat diskutera med oss om en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".