Daniel Svensson, Rana Bäckström och Isabelle.
1 av 2
Daniel Svensson och Rana Bäckström, med Isabelle, kritiserade planerna på att stänga Vånga förskola. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Vånga förskola ligger 6,5 kilometer från närmaste förskolan i Arkelstorp.
2 av 2
Nu är det klart att Vånga behåller sin förskola. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Vånga behåller förskolan

Rana Bäckström, förälder: Det känns jättebra
1:04 min

Nu är det klart att Vånga utanför Kristianstad behåller sin förskola. Föräldrarna välkomnar beskedet från politikerna.

Som vi tidigare rapporterat var förslaget att stänga Vånga förskola utanför Kristianstad av ekonomiska skäl och hänvisa barnen till Arkelstorp. Men Vånga får nu behålla sin förskola.

Föräldrarna har fått mail från Anders Tell (S) om att barn- och utbildningsnämnden ändrat uppfattning.

– Det känns jättebra och helt underbart. Det var glädjande besked. Det är toppen. Vi behöver vår förskola i Vånga, säger föräldern Rana Bäckström.

Är du förvånad över omsvängningen eller var det här något du väntade dig?

– Jag är faktiskt väldigt förvånad för jag trodde inte vi kunde påverka. Men det kunde vi och det är jättebra. Jag tycker det är jätteroligt att vi kunde påverka ett sådant beslut. Jag är glad att förskolan ska vara kvar, säger Rana Bäckström.

En annan av föräldrarna, Daniel Svensson, kommenterar också.

 – Det var goda nyheter. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Thell (S) ringde mig och sa att det fanns en majoritet emot nedläggningen och att politikerna ändrat uppfattning. Utifrån vårt perspektiv som föräldrar är det fantastiskt kul att se att vi medborgare kunde påverka. Det är glädjande och jätteskönt.

Vad händer framåt?

– Vi har en träff inplanerad den 6 december men vi får ändra agendan till att handla om vilka ändringar som ska göras. Det är kul att politikerna engagerar sig, vill träffa oss och prata om framtiden i stället för nedläggning, säger Daniel Svensson.

Barn- och utbildningsförvaltningens chef Kenth Olsson kommenterar också att majoritetsstyret i Kristianstad, som består av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, nu ändrat sig om Vånga.

– Vi inom förvaltningen hade fått uppdraget att utreda möjligheter och fördelar med att låta barnen i Vånga tillhöra en ny förskola i Arkelstorp. Men efter ett möte inom majoriteten beslutade politikerna att inte gå vidare med detta, säger Kenth Olsson.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Tell (S) berättar om beslutet.

– Nu när vi mött reaktioner tar vi till oss det. För dem som varit berörda känns det dramatiskt och vi vill inte tvinga fram förändringar som många uppfattar som negativt, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".