Åsa Fredin och Jacob Karlsson är projektansvariga.
1 av 3
Åsa Fredin och Jacob Karlsson är projektansvariga. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Östra Kasern i Kristianstad har 60 nya lägenheter.
2 av 3
Östra Kasern i Kristianstad har 60 nya lägenheter. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) - porträttbild. Peter tittar in i kameran.
3 av 3
Peter Eriksson (MP) är Sveriges bostadsminister. Foto: Ronnie Ritterland/Sveriges Radio
Bostadstema

Nykomling i byggbranschen vill se annan politik

Jacob Karlsson, byggherre: Att bygga prisvärt är möjligt
4:45 min

Med skånskt fokus vill en nykomling i branschen bygga till lägre kostnad och önskar förändringar i bostadspolitiken. Sveriges bostadsminister svarar.

Med skånskt fokus vill Jacob Karlsson i Hässleholm bygga till lägre kostnader.

– Vårt fokus ligger på Öresund med Hässleholm, Kristianstad, Helsingborg, Malmö och Landskrona som våra huvudorter. Vi finns även i Göteborg och kranskommunerna kring Stockholm, säger Jacob Karlsson, som är projektansvarig på K-fastigheter.

Hur tänker ni när ni bygger?

– Vi ser det som långsiktiga investeringar där vi genom att ha högkvalitativa materialval och en byggprocess med standardiserade metoder kan få fram en produkt som lämpar sig bra både som hyresrätter och bostadsrätter i samtliga kommuner med bostadsbrist.

Går det att bygga billigt?

– Billigt är svårt men prisvärt är möjligt genom att inte uppfinna hjulet varje gång utan använda beprövade metoder. Vi behöver inte alltid ta fram nya planlösningar utan återanvända gamla som vi kan få feedback på från våra hyresgäster och produktutveckla. På så sätt kan vi få till bättre och kostnadseffektiva projekt, säger Jacob Karlsson.

Sveriges bostadsminister Peter Eriksson (MP) välkomnar billigare byggande.

– Det går att bygga billigare. Det är inte så att det absolut måste vara dyrt. Man måste inte bygga på de dyraste markområdena. Regeringen satsar flera miljarder kronor varje år för att stödja dem som bygger hyresbostäder till rimliga priser. Där kan man få ett ordentligt investeringsstöd så det är någonting som jag uppmanar kommuner och byggbolag att titta på. Det är en användbar stödform som gör att vi skulle kunna få fler hyresbostäder i Sverige, säger Peter Eriksson. 

Entreprenören Jacob Karlsson efterfrågar förändringar i bostadspolitiken.

– Utbud och efterfrågan är inte det som styr marknaden och det kommer att göra ont den dagen man släpper hyresregleringen men jag tror att det är den enda långsiktiga lösningen för att råda bot på bostadsbristen. Det måste finnas incitament för byggherrar att investera. Då kommer det inledningsvis att vara så att de byggherrar som är etablerade kommer att ta ut en för hög hyra. Men med tiden kommer det att bli en bättre konkurrens på marknaden vilket gör att hyrorna kommer sjunka och det gynnar konsumenten. Men vid tidpunkten när man släpper regleringen så kommer det bli problematiskt och det är snarare det man ska hantera. I andra nationer, bland annat USA, när man släppte regleringen så gjorde man det för nyproduktion men lät den vara kvar för befintligt bestånd. Det är en sådan hybridlösning jag anser att man skulle kunna titta på i Sverige, säger Jacob Karlsson. 

Bostadsministern Peter Eriksson (MP) svarar.

– Jag är medveten om att fastighetsägare och byggbolag vill överge systemet vi har i Sverige över huvud taget. Men det är svårt att hitta en majoritet för i Sveriges riksdag och regeringen. Det som är möjligt att göra för att få ett bättre regelsystem är det som vi gör nu att tillsätta en utredning för att se över delar av systemet. Presumtionshyran, det låter lite krångligt, men det är en särskild regel för att nybyggda fastigheter ska kunna få en hyresnivå som gör att det går att bygga hyreslägenheter med lönsamhet. Nu vill vi se över och förbättra det för att bidra till ökat byggande, säger Peter Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".