Mer giftalger i varmare Östersjön

Klimatförändringar som leder till mildare vintrar och ett mindre salt hav kommer troligen att öka halterna av giftalger i Östersjön, visar en avhandling från Linneuniversitetet i Växjö.

Tidigare forskning har beräknat att mildare, regniga vintrar kommer att göra framtidens Östersjön mindre salt, eftersom vattenavrinningen till havet kommer att öka.

Nya studier visar att den miljön troligen kommer att öka halterna av giftiga cyanobakterier.

I en avhandling av Mireia Bertos-Fortis har man undersökt hur Katthårs-algen, en slags giftig cyanobakterie, skulle påverkas av en lägre salthalt i Östersjön. Det visade sig att algen inte bara lyckades anpassa sig till den nya miljön, utan frodades och växte till i det mindre salta vattnet.

– Påverkas havets salthalt så som man förutspått kommer vi att se en ökning av de giftiga cyanobakterierna i framtiden, säger Mireia Bertos-Fortis.

Klimatförändringarna kommer troligen även att rubba balansen mellan giftiga och nyttiga alger, säger hon.

Växtplankton blommar nämligen både vår och sommar. På våren, när havet är kallt, blommar ogiftiga alger som är föda till djurplankton och som utgör basen i havets näringskedja. Sommarens blomning däremot, består till stor del av cyanobakterier, varav en del är giftiga.

– Blir havet varmare kommer den nyttiga vårblomningen att missgynnas, vilket innebär mindre föda till havets djur, säger Mireia Bertos-Fortis.

Hon förklarar att djurplanktonen därför kan bli tvingade att äta av de giftiga cyanobakterierna.

– Vad det kan föra med sig längre upp i näringskedjan, det vet vi inte, säger hon.

 

Källa: Mireia Bertos-Fortis, 2016. Avhandling: Baltic Sea phytoplankton in a changing environment. Fakulteten för hälso- och livsvetenskap, Linnéuniversitetet. Linnaeus University Press, 2016. ISBN: 978-91-88357-43-4))

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista