Båstads Kammarmusikfestival.
Båstads Kammarmusikfestival. Foto: Gert-Håkan Eriksson

Bidrag för jämställda musikscener

Ulla O'Barius: Det blir en stor skillnad i år
0:42 min

Båstads kammarmusikfestival får närmare 300 000 kronor för att öka jämställdheten på festivalen nästa år.

Båstads kammarmusikfestival får närmare 295 000 kronor för att öka jämställdheten på festivalen 2017. Man ska bättre balansera fördelningen kvinnor-män både på musikersidan och vad gäller tonsättare.

De här pengarna ska användas för att bjuda in kompetenta och efterfrågade kvinnliga artister. Så det kommer att bli en stor skillnad i år.

Backafestivalen på Österlen får också bidrag, på 180 000 kronor.

Det är Musikverket som delar ut pengarna för att öka jämställdheten på scenerna. Totalt är det omkring 3,8 miljoner kronor som ska delas ut. Som minst kan en festival ansöka om 50 000 kronor, som mest 300 000 kronor. Men ett krav för att få pengar är att festivalen ska ha arrangerats minst två gånger tidigare.

Också Jazz i Hällevik får drygt 150 000 kronor. Jazz i Hällevik anger i sin bidragsansökan att de vill ta in två internationella tradjazzband till Hällevik, som är unika i genren eftersom de bara består av kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".