Malin, Ali och Rahmat tänder ljus för framtiden.
Malin, Ali och Rahmat tänder ljus för framtiden. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
Förmiddag med Helene Persson

Ensamkommande tänder ljus för framtiden

Rahmat: Svenska språket är som en nyckel till stängda dörrar
4:00 min

Rahmat och Ali är två av alla ensamkommande pojkar från Afghanistan som ikväll samlas för en ljusmanifestation i Kristianstad. Rädslan för att utvisas är stor för många av dem.

Malin Fahlborg arbetar på Slussen i Kristianstad och är drivande i kvällens ljusmanifestation i Kristianstad. Tillsammans med de ensamkommande killarna har man under november samlats kring förberedelser inför denna torsdagskväll. De har bakat lussekatter och förberett tal, sånger och plakat.

Slussen är Kristianstads kommuns verksamhet för mottagande av nyanlända barn som ska börja i förskola eller skola. När barnet har kommit till Sverige med förälder deltar även de i verksamheten.

Vi vill uppmärksamma de ensamkommande pojkarnas situation. Vi tycker det är fel att politikerna sa att ni var välkomna, för att sen ändra på lagen så att fler riskerar att bli utvisade.

På flera håll i Sverige hålls liknande evenemang där man tänder ljus för att visa på medmänsklighet.

Anledningen att det hålls just idag den 24 november är att det är årsdagen för när Sverige retroaktivt började tillämpa de nya asyllagarna. Ljusmanifestationen hålls på Lilla torg i Kristianstad med start klockan 19:00.

Vi vill kasta ljus över de förödande konsekvenserna som detta medför för oskyldiga människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".