Lunchdags i skolmatsalen.
Lunchdags i skolmatsalen. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio.

Få skolor följer rekommendationerna

Rektor: Det är väl inte det önskvärda
1:34 min

Många elever tvingas till tidig lunch i skolan och har endast 20 minuter på sig att äta. I andra skolor får eleverna sitta kvar så länge de behöver.

Rutinerna i olika skolors matsalar skiljer sig visar resultatet av en enkät som Sveriges Radio gjort.

Bra råvaror, vällagad mat och skicklig personal räcker inte för att skolmåltiden ska bli bra. Måltidsmiljön är ytterligare en viktig faktor. Därför har Skolverket och Livsmedelsverket tagit fram en checklista för hur situationen i och omkring skolmatsalen bör se ut. Till exempel ska alla elever ges möjlighet att äta i lugn och ro i minst 20 minuter och luncherna ska vara schemalagda mellan klockan 11 och 13.

Men så ser det idag inte ut i våra skånska skolor. Av de 33 rektorer som svarat på vår enkät, svarade 19 stycken, alltså drygt hälften, att de första klasserna äter lunch före klockan 11. På bland annat Kulltorpskolan, Centralskolan och Gamlegårdsskolan i Kristianstad och Västerskolan i Hässleholm äter de yngsta eleverna så tidigt som halv elva.

– Det är väl inte det önskvärda, men det är vad vi har att välja på just nu, säger Karin Thörnqvist, rektor på Västerskolan årskurs F-6.

Tiden eleverna har möjlighet att tillbringa i matsalen skiljer sig väldigt åt mellan olika skolor. På vissa håll har klasserna endast 20 minuter på sig att äta, medan elever på till exempel Läredaskolan i Hässleholm och Byavångsskolan i Tomelilla får sitta kvar så länge de behöver, enligt de tillfrågade rektorerna.

Sofie går i sexan på Västerskolan i Hässleholm och tycker inte att situationen i skolmatsalen är optimal.

– Alltså det är ganska snackigt. Och så har vi inte jättemycket tid på oss. Om man vill ta flera gånger så hinner man inte alltid, säger Sofie, elev på Västerskolan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".