Susanna Udvardi klipper ihop en film om kvinnojourens historia.
1 av 2
Susanna Udvardi klipper ihop en film där grundaren Ella Sjöström berättar om kvinnojourens historia. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Susanna Udvardi är verksamhetschef på brottsoffer- och kvinnojouren i Sydöstra Skåne.
2 av 2
Susanna Udvardi är verksamhetschef på brottsoffer- och kvinnojouren i Sydöstra Skåne. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

25 år i utsatta kvinnors tjänst

Verksamhetschef: Man känner - vilken tur att vi kom!
1:27 min

Det är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor, och därför passar Freezonen i Sydöstra Skåne på att fira sitt 25 års-jubileum. Till festen klipps en film ihop som berättar historien.

I 25 år har utsatta kvinnor i Sydöstra Skåne kunnat vända sig till Freezonenn - den ideellt drivna brottsoffer- och kvinnojouren i Ystad som vänder sig till alla i Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo och Skurup.

Det firar de under fredagen med drop in-fest där snittar, cider och glamour blandas med allvar. Föreläsare är genusforskaren Mehrdad Darvishpour som ska prata om nostalgisk maskulinitet.

När kvinnojouren grundades fanns inte begreppet hedersvåld, men i dag är det en stor fråga för personalen.

- Vi har fått in drabbade till vårt boende. Det finns här på Österlen precis som överallt i samhället, säger verksamhetschefen Susanna Udvardi.

Freezonen har, genom medel från Socialstyrelsen, därför varit runt på tre av sydöstra Skånes gymnasieskolor och föreläst om normer och barns rättigheter för att förebygga hedersrelaterat våld.

- Vi ser att vi behövs. När man möts av en ung kille som undrar om han verkligen kan gifta sig med vem han vill och att inte hans pappa får bestämma det, så känner man att det är bra att vi kom dit.

25-årsfesten är öppen för alla och pågår klockan 16 till 19 på Biografteatern Scala.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".