Barnmorskan Barbro Wikström på CSK.
1 av 2
Barnmorskan Barbro Wikström på CSK. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Utanför förlossningen på CSK.
2 av 2
Utanför förlossningen på CSK. Foto: Jenny Sandgren

Oro över planer på flyttade förlossningar

Nybliven mamma: Stressigt på CSK redan nu
1:40 min

På CSK finns oro på förlossningen över förslaget att flytta alla planerade kejsarsnitt och fler blivande mammor till Kristianstad, för att avlasta förlossningarna i Malmö och Lund.

På CSK, Centralsjukhuset i Kristianstad, är förlossningspersonal oroliga efter förslaget att CSK ska ta emot fler patienter för att avlasta förlossningarna i Malmö och Lund.

- Jag vet inte riktigt hur det ska gå att genomföra,

Enligt henne riskeras såväl patientsäkerheten som personalens legitimationer, arbetsmiljö och hälsa.

- Vi kommer att få springa ännu fortare, det har vi ju fått göra de senaste åren inom vården. Och nu får vi springa ännu fortare,

Förslaget, som ska avlasta en ansträngd förlossningsverksamhet i Malmö och Lund, går ut på att flytta planerade kejsarsnitt till CSK och att hänvisa blivande mammor i bland annat mellanskåne till Kristianstad för att föda barn.

Det kan bli tal om mer personal till Kristianstad för att klara av det här, har man sagt från Region Skåne. Men Barbro Wikström undrar var den ska komma ifrån. På CSK har man sett barnmorskor sluta de senaste åren, och vara svåra att ersätta inom slutenvården.

- Det säger man ju, men var de barnmorskorna ska komma ifrån det vet inte jag, säger Barbro Wikström.

I Kristianstad pågår just nu en stor renovering av BBavdelningen som inte är klar förrän i maj, och enligt två nyblivna mammor som fött barn på CSK nu i höst är läget redan pressat där också.

- Jag födde barn i oktober och vi fick sova på förlossningen istället för på BB för att det var fullt,

- När vi skulle föda barn hade vi tur, vi knep den sista platsen, annars hade vi blivit skickade till Lund eller Karlskrona, berättar en annan mamma som födde barn på CSK under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".