Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tusentals höns avlivas efter fågelinfluensa

Uppdaterat torsdag 24 november 2016 kl 12.55
Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 17.05
"Vi försöker stoppa ytterligare smittspridning"
(1:06 min)
Värphöns. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Fågelinfluensan har nu konstaterats i Skåne. Fågelinfluensan smittar inte människor men för uppfödare av fjäderfä innebär den ett allvarligt hot.

Jordbruksverket har infört skyddsnivå 2 i hela Sverige, vilket innebär att uppfödare uppmanas inte ha fåglar utomhus.

– Det vi vet är att vi har ett fall på vildfågel nere i sydvästra Skåne, i Vellinge, och att vi har ett fall på tamhöns i Helsingborg, säger Charlotta Kamaterou är länsveterinär i Skåne.

Hur stort är hotet?

– Det är svårt att uttala sig om i nuläget.

– Det vi kan göra för att försöka stoppa ytterligare smittspridning är att man som djurägare är vaksam på sjukdomssymptom hos sina egna djur, att man tar kontakt med veterinär.

– Men vi vill också uppmana allmänheten att ha ökad vaksamhet om man hittar döda vilda fåglar.

Precis som vid förra veckans attack av Newcastlesjukan i Vellinge i Skåne införs nu ett skyddsområde med tre kilometers radie och ett övervakningsområde med tio kilometers radie från den drabbade värphönsbesättningen utanför Helsingborg. För alla uppfödare av fjäderfä i Sverige gäller restriktioner, den så kallade skyddsnivå 2.

– Man ska hålla fjäderfäbesättningar inomhus, att man inte får hålla utställningar och liknande. Om man är tvungen att utfodra djuren utomhus ska det ske inhägnat och under tak.

Charlotta Kamaterou vet inte om alla de 20.000 värphönsen i Mörarp kommer att avlivas.

– Man påbörjar nu avlivning i vissa av husen, och sedan får vi avvakta provtagning om vi behöver avliva ytterligare.

Hon vet inte exakt hur många uppfödare i Skåne som berörs.

– Det är många. Vi har ju både kommersiella besättningar och ett stort antal hobbybesättningar.

Den döda vildfågeln led av fågelinfluensan H5N8, medan det fortfarande är oklart vilken H5-variant som drabbat hönsen i Mörarp. Någon fara för människor är det dock inte.

- Just i det här fallet har folkhälsomyndigheten gjort bedömningen att den här typen av fågelinfluensa är väldigt liten risk, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".