Tvådelad bild, från drabbade Mogaskolan och en övervakningsbild på de misstänkta männen.
Ligan stod åtalade för inbrott på 35 skolor runt om i landet däribland Mogaskolan i Svenljunga. Foto: Sveriges Radio samt ur utrednigen.

Just nu: Fängelse för skolinbrottsligan

Idag föll domen för skolinbrottsligan. Fem av de sex åtalade döms till fängelsestraff.

Idag klockan 11 meddelade Borås tingsrätt domen mot skolinbrottsligan, som stått åtalade för en lång rad inbrott i skolor runt om i södra Sverige.

Det fanns en systematik i stölderna. Männen tog sig in i skolorna innan de larmades på för natten och kunde sedan plocka med sig datorer och läsplattor. En hel del av godset har sedan spårats till Serbien. I flera fall utsattes också skollokalerna för omfattande skadegörelse.

Fem av de sex åtalade döms till fängelsestraff för grov stöld, stöld och försök till stöld.

Fängelse för fem av sex
Längst straff år en 21-årig man och en 27-åring, båda döms till fängelse i 1 år och fyra månader.

En 22-åring döms till fängelse i ett år och en 19-åring döms till fängelse i fyra månader. En 17-åring, som också stod åtalad, frias helt.

Åklagaren hade väckt åtal för ett 30-tal inbrott men i många fall anser rätten att ingen av de åtalade kan knytas till inbrotten. 

Det totala skadeståndsanspråket från drabbade skolor uppgår till nio miljoner kronor.

Två av de dömda, 21-åringen och 27-åringen som också döms till de längsta straffen, ska också betala mest skadestånd.

27-åringen ska betala skadestånd på runt 900 000 kronor och 21-åringen dryga miljonen, men detta delas delvis med några av de andra dömda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".