Dalaskolan i Bromölla.
Dalaskolan i Bromölla. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Döms för inbrottet på Dalaskolan

Fem män döms till fängelse för en rad skolinbrott i södra Sverige. En av männen döms bland annat för inbrottet på Dalaskolan i Bromölla.

Det var i mitten av april i år som Dalaskolan i Bromölla drabbades av inbrott. Datorer och läsplattor stals, och en hel del förstördes när skolan genomsöktes. En entrédörr och 35 innerdörrar bröts upp på Dalaskolan.

Inbrottet på Dalaskolan är ett av ett 40-tal inbrott i södra Sverige som man misstänkt samma grupp unga män för att ligga bakom.

Åklagaren väckte slutligen åtal mot sex personer för ett 30-tal inbrott, i Småland, Blekinge, Sjuhäradsbygden och i Norge. Men i många fall anser rätten att ingen av de åtalade kan knytas till inbrotten.

Fem av de sex åtalade döms till fängelsestraff för grov stöld, stöld och försök till stöld.

Längst straff får en 27-årig man, samt den 21-åring som knyts till inbrottet på Dalaskolan i Bromölla. De båda döms vardera till fängelse i 1 år och fyra månader.

21-åringen döms också att betala skadestånd till Bromölla kommun på 537 500 kronor jämte ränta.

En 22-åring döms till fängelse i ett år och en 19-åring döms till fängelse i fyra månader. En 17-åring, som också stod åtalad bland annat för inbrottet i Bromölla, frias helt.

Det fanns en systematik i stölderna. Männen tog sig in i skolorna innan de larmades på för natten och kunde sedan plocka med sig datorer och läsplattor. En hel del av godset har sedan spårats till Serbien. I flera fall utsattes också skollokalerna för omfattande skadegörelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".