Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) - porträttbild. Peter tittar in i kameran.
1 av 2
Peter Eriksson (MP) är Sveriges bostadsminister. Foto: Ronnie Ritterland/Sveriges Radio
Östra Kasern i Kristianstad har 60 nya lägenheter.
2 av 2
Det pågår en byggrusch som har svårt att hinna i kapp bostadsbristen. Till exempel på Östra Kasern i Kristianstad byggs 60 nya lägenheter. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Byggrusch har svårt hinna ikapp bostadsbrist

Peter Eriksson (MP): Vi står inför omfattande problem
1:26 min

Den pågående byggruschen har svårt att hinna ikapp bostadsbristen. Bostadsministern vill därför locka fler unga och nyanlända till byggbranschen.

En av många som märker bristen på bostäder i Kristianstad är Maliha från Syrien.

– Det är mycket svårt att hitta lägenhet här i Sverige. Jag vet inte varför, säger hon.

Sveriges bostadsminister Peter Eriksson (MP) håller med om att det kan vara svårt att hitta bostad.

– Ända sedan mitten på 90-talet har vi byggt för lite i Sverige i förhållande till befolkningsutvecklingen. Det gör att vi nu står inför ett omfattande problem där vi måste bygga mycket mer än vad vi har gjort under mycket lång tid för att se till att alla har tak över huvudet.

Peter Eriksson vill locka fler unga och nyanlända till byggbranschen för att snabba på takten. Han är oroad över bristen på arbetskraft i byggnadsindustrin.

– Stora problemet i dag är redan att vi har brist på kompetens inom många områden därför att det nu byggs så mycket i Sverige. Alla behöver titta på hur vi kan få in fler ungdomar i byggbranschen, se till att skapa lärlingsplatser och se till att få in fler nyanlända som kanske kan komplettera med en kortare utbildning. Vi måste vara vaksamma och hjälpa till så att vi får in fler människor i en bransch som går för högtryck just nu, säger Peter Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".