Elever räcker upp händerna i klassrummet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix Foto: Flera vikarier saknar ordentlig bakgrundskontrolll i Helsingborg.

Bristande vikariekontroller i Helsingborg

Regionchefen: Det har blivit vanligare
1:24 min

För att få vikariera som lärare måste man visa om man har ett kriminellt förflutet men enligt bemaningsföretaget Pedagogpoolen, som rekryterar lärare, finns det skolor i Helsingborg som inte kräver det.

Detta har fått Pedagogpoolens regionschef i syd, Ted Kideborn att slå larm, som själv är en orolig förälder.

– Det har kommit till vår kännedom när vi sitter och rekryterar vikarier och vi frågar efter belastningsutdrag och det visar sig att de inte har något och att det inte har behövt visa det tidigare. Detta har vi märkt blivit vanligare och vanligare, säger Ted Kideborn.

Enligt honom är den vanligaste orsaken till att det slarvas att skolorna inte har tid när de behöver en vikarie. 

Det är vanligt att vikarier har lämnat in ett CV vid ett tidigare tillfälle till en förskola och när ett behov uppstår ringer skolorna samma person utan att intervjua dem eller begära ett utdrag ur belastningsregistret.

Enligt honom förekommer slarvet med bakgrundskontrollerna både för vikarier som söker sig till förskola och grundskola men också till gymnasiet.

Ifrån kommunens håll försvarar man sig dock. Joakim Silva är HR-chef på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg och han känner inte till några fall av problemet.

– Vi är väldigt noga med att kontrollera belastningsregister så detta är inget som vi alls känner igen. Jag har också kollat med de berörda skolorna och de känner inte heller igen detta. Jag blev väldigt förvånad när jag fick höra det, säger Joakim Silva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".