Övedskloster.
1 av 2
Hans Ramel på Övedskloster är en av många stora arbetsgivare inom den gröna näringen i sydöstra Skåne. Foto: Odd Clausen.
Gröna näringen.
2 av 2
Många nyanlända var på plats i Tomelilla Folkets park för att höra sig för om jobb i jordbruket. Foto: Odd Clausen.

Svårt locka unga till jordbruksjobb

"Det kommer att bli en kris om inte fler söker sig till branschen"
1:42 min

Den gröna näringen, det vill säga arbeten med jordbruk och djur, har svårt att hitta personal. Det här fenomenet gäller främst Skåne, där den här sektorn är omfattande, speciellt på sommarhalvåret.

Lennart Månsson på Arbetsförmedlingen beskriver läget så här:

– Nu ser vi en brist på arbetskraft, men vi ser att det kommer att bli en kris om vi inte kan få fler att söka sig till denna branschen.

Varför lockar inte de här lika mycket längre?

- Det finns mycket annat som lockar, man vill utbilda sig till datatekniker och andra yrken. Det är inte riktigt samma status att jobba i den gröna näringen.

Bristen på arbetskraft inom den gröna näringen är främst en skånsk företeelse, säger Lennart Månsson, men så är sektorn också jämförelsevis mycket större i Skåne är längre norrut. I delar av länet står den gröna näringen för vart tionde jobb.

– Allt från djurskötare till traktorförare och maskinförare, jobba på en golfbana, jobba med fåglar, nämner Lennart Månsson som exempel.

– I det sydöstra hörnet av Skåne är det en rätt stor bransch, speciellt här där vi befinner oss nu, i Tomelilla kommun, fortsätter han.

I torsdags, mitt i jordbruksnäringarnas lågsäsong, ordnade Arbetsförmedlingen en träff i Tomelilla, mitt på Österlen, för att informera om utbildningar och arbetsgivare och locka människor till branschen.

Hans Ramel från Övedskloster var en av dom medverkande.

– Vi har ganska bred verksamhet, från växtodling till skogsbruk, kor till turistverksamhet, trädgård, kultur, sådana jobb.

Bland de intresserade fanns påtagligt många nyanlända. Kamaran Chaomar arbetar på Arbetsförmedlingen med etablering just i jordbruket.

– Det finns många av våra sökande, som har anknytning till gröna näringen,lantbruk, antingen som familjesysselsättning eller så har dom jobbat i dom näringarna tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".