En kvinna pekar ut mot en pir.
Jessika Engvall, kommunikatör på Helsingborgs stad pekar mot Oceanpiren där den nya stadsdelen ska växa fram. foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
#Bostäder

Ett avloppssystem som väcker nyfikenhet

Engvall: Det som tidigare var avfall blir nu råvara
3:29 min

Nästa år börjar bygget av de unika lägenheterna med bland annat ett nytt avloppssystem och vakumtoaletter vid Oceanhamnen i Helsingborg. Den kommande stadsdelen har redan väckt stort intresse.

Enlig Jessika Engvall, kommunikatör på Helsingborgs stad är många, både i Sverige och utomlands nyfikna på projektet.

– Det finns ett jättestort intresse, det är många som redan följer oss och som vill komma hit på studiebesök. En kollega var nyligen i Australien för att berätta om det här nya systemet. Så intresset från branschen och från forskare är jättestort. Och jag tror att det som lockar kommuner är nog hur den här processen gått till. Att vi har landat i ett nytt avloppssystem. Oftast kommer man på den typen av system lite försent när man redan är igång, säger hon.

Nästa år börjar man alltså att bygga de omtalade lägenheterna. Arbetet är igång med att bland annat stärka kajkanten, nödvändiga förberedelser Inför starten med att bygga cirka 350 nya bostäder vid Oceanhamnen i Helsingborg, en helt ny stadsdel där en av visionerna är att ligga i framkant när de gäller hållbar stadsutveckling.

– Skillnaden från nuvarande system är att det blir tre rör ut istället för två rör ut för att ta hand om avfallet. Ett för matavfall, ett för toalettavfall och ett för vattnet som vi använt, från disk tvätt och bad, och som vi nu kommer att kunna ta hand om, och kan återanvända på olika sätt. Så det som vi tidigare sett som avfall blir nu råvara, säger Jessika Engvall.

 Aldrig tidigare har ett helt bostadsområde i Sverige byggts med det här nya avloppssystemet där man lättare och bättre ska kunna samla in och hantera mat- och toalettavfall. Inflyttning kommer att ske redan 2018.

Dessutom kommer användningen av vakumtoaletter istället för vattentoaletter att minska vattenmängderna med upp till 80 procent av dagens vattenförbrukning. Och lägenheterna kommer alltså att byggas med avfallskvarnar och det betyder att de bruna matavfallspåsarna inte kommer att behövas, utan systemet i huset tar hand om avfallet.

Det här sättet att tänka kring ett bostadsområde kommer att bli allt vanligare i framtiden tror Jessika Engvall. För det finns många fördelar med systemet.

– Många har de här bruna påsarna att samla sitt matavfall i. Istället inför vi köksavfallskvarnar i vaskarna. Dels underlättar vi för dem som bor där, och vi kommer troligtvis att samla in mer avfall eftersom vi förenklar det flödet, som sedan kan gå till biogasproduktion.

 En av utmaningarna med det nya systemet är reningsverket. För som anläggningen ser ut idag kan de kommande flödena inte tas om hand på bästa sätt. Så även här måste det till förändringar.

– Vi kommer att bygga en ny testbädd på reningsverket. för vi kommer att behöva bygga en anläggning som kan ta hand om de här tre flödena, det kan inte bara gå rakt in i reningsverket. Med hjälp av tetsbädden kommer vi att ständigt kunna testa och utveckla de olika flödena.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".