Framgång för extremhögern

KRISTIANSTAD. Ungt Val blev en stor framgång för Sverigedemokraterna på Wendesskolan i Kristianstad. Så många som 12 procent av de elever som röstade la sin röst på partiet. I hela landet fick Sverigedemokraterna 3,8 procent av rösterna i skolvalet.
- Vi vet att partiet har sympatisörer på skolan men att de är så många kom som en överraskning, säger Wendesskolans rektor Rune Jönsson. De uttalat främlingsfientliga nationaldemokraterna fick 4,8 procent av rösterna på Wendesskolan - att jämföra med 0,3 procent i hela landet. SKULDTYNGDA KANDIDATER Var tionde kandidat på Sverigedemokraternas valsedlar i Skåne har personliga skulder till samhället och finns i kronofogdens register. I flera fall rör det sig om skulder på flera hundra tusen kronor. En av partiets kandidater till kommunvalet i Malmö har i åratal vägrat betala underhåll för sina barn. Och med kvarskatter och eftertaxeringar är han skyldig samhället 530.000 kronor. Därutöver jagar inkassoföretag honom för skulder på ytterligare 800.000 kronor, visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".