Elisabet Weber är länsarkitekt på Länsstyrelsen i Skåne län.
1 av 3
Elisabet Weber är länsarkitekt på Länsstyrelsen i Skåne län. Foto: Peremil Söderström/Sveriges Radio
Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) - porträttbild. Peter tittar in i kameran.
2 av 3
Peter Eriksson (MP) är Sveriges bostadsminister. Foto: Ronnie Ritterland/Sveriges Radio
På Östra Kasern i Kristianstad är 60 lägenheter på gång.
3 av 3
Det byggs bostäder, till exempel på Östra Kasern i Kristianstad är 60 lägenheter på gång, men det är inte tillräckligt. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Svårt för unga att flytta till egen lägenhet

4:03 min

Brist på bostäder och byggande gör att många har svårt att flytta. Det krävs ett antal insatser för att få bukt med.

Elisabet Weber är länsarkitekt på Länsstyrelsen i Skåne län.

– Det är svårt för ungdomar att flytta hemifrån. Det har också kommit många från andra länder till Sverige. Numera kommunplaceras de så det kommer till alla delar av landet. Det innebär att det finns bostadssökande och har man då inga vakanser eller lediga lägenheter så har man en brist. I de kommuner där det inte tillförs så många småhus, för att det är svårt att få lån på banken till exempel, så är förutsättningen för en barnfamilj att flytta dit att någon flyttar från sin villa. Vi har en åldrande befolkning och många bor ensamstående i sina villor. Att underlätta för dem att flytta är en utmaning för samhället. Det är också ett skäl att staten har tillsatt extra pengar att söka för bostäder till äldre, säger Elisabet Weber.

Det byggs för lite för att möta behoven av bostäder. Men enligt Sveriges bostadsminister Peter Eriksson (MP) är byggkurvan på rätt väg.

– Med tanke på att vi nu ökar bostadsproduktionen kraftigt, vi har ökat med 100 procent bara på ett par år, är det intressant. Det visar att det finns möjligheter.

Peter Eriksson lyfter även fram att många behöver hjälpas åt för att lösa situationen.

– Det handlar inte bara om att bygga nya bostäder. Det är ju också en fråga om att många kanske kan hyra ut delar av sin villa eller lägenhet. Därigenom kan man finansiera sin fastighet samtidigt som man hjälper någon att få en bostad, säger han.

Länsarkitekten Elisabet Weber pekar också på goda exempel.

– Det som vi brukar lyfta som ett gott exempel i Skåne och nationellt är den resa som Östra Göinge har gjort när det gäller bostadsfrågan. De bygger villor och lägenheter. Det är spännande och där har kurvorna historiskt pekat åt ett annat håll. Det finns en politisk vilja och då lyckas man också. Perstorp har också jobbat jättebra med bostadsfrågorna. Det har även Kristianstad, Hässleholm och Ängelholm. De har haft ett kontinuerligt bostadsbyggande. Samtidigt som det finns kommuner där det inte byggts på många år, säger Elisabet Weber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista