Skadad bro Hästberga.
Brittedal ska betala företagsbot på 1,5 miljoner kronor efter dammolyckan i Hästberga. Foto: Rickard Nilsson / TT

Brittedal får böta för dammolyckan

Reporter: Oklart om Brittedal överklagar - domen är på 50 sidor.
3:13 min

Kraftbolaget Brittedal AB ska betala en företagsbot på 1,5 miljon. Det slog Hässleholms tingsrätt fast idag.

Det är hälften av vad åklagaren krävde att de skulle betala.

Det var i november 2010 som kraftverksdammen vid Hästberga utanför Osby rasade. I samband med raset uppkom stora materiella skador: Borteroderade strandlinjer, omkullvräkta träd, förstörd egendom och en raserad vägbro.

Alla ekonomiska skaderegleringar är gjorda och fallet i tingsrätten har handlat om ansvarsfrågan och om vilken typ av brott som eventuellt ägt rum.

Nu har tingsrätten kommit fram till att Brittedal gjort sig skyldigt till allmänfarlig vårdslöshet och till miljöbrott.

När det gäller den allmänfarliga vårdslösheten handlar det om att tingsrätten inte anser att Brittedal har gjort tillräckligt för att undvika dammraset.

Miljöbrottet gäller de jordmassor som följde med vattenmassorna och som sedan sedimenterades. Visserligen orsakade inte sedimenten någon anmärkningvärd skada. Men eftersom det fanns risk för att sedimenten exempelvis skulle ha skadat beståndet av tjockskalig målarmussla nedströms i Helgeå, bedömer tingsrätten ändå att det rör sig om miljöbrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".