Warda Alznali
1 av 3
Warda Alznali kom till Broby för tre år sedan, och nu har hon och familjen köpt hus. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio
Flaggor Östra Göinge kommun. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
2 av 3
Flaggor Östra Göinge kommun. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Henrik Loveby
3 av 3
Henrik Loveby, VD på Göingehem. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio

Fler kommuninvånare lyfter Göinge

Kommunalråd: Vi har aldrig satsat så mycket som vi gör nu
1:32 min

Från knackig ekonomi och tomma lägenheter, så växer nu Östra Göinge kommun rejält. Allt tack vare de nya invånarna, säger kommunarådet.

Befolkningsminskning, tuff ekonomi och mer än hundra tomma lägenheter, det var verkligheten för Östra Göinge kommun för några år sedan.

Nu har man god kommunal ekonomi och mer än 3000 personer i bostadskö.

Och det är det stora antalet nyanlända som hjälpt till att ge kommunen en skjuts framåt, säger kommunalrådet Patric Åberg (M)

– Inflyttningen har inneburit att vi kunnat satsa på välfärden och fått bollen i rullning, från passivitet till aktivitetet, säger han.

– Det är glädjande för hela kommunen, säger Henrik Loveby som är VD på det kommunala bostadsbolaget Göingehem.

För bara några år sedan hade man mer än etthundra lediga lägenheter.

En del blev stående, tomma och kallställda. Nu har man en kommunal bostadskö på 3000 personer som snabbt växer. De senaste åren med 500 personer i halvåret.

– Nu behöver vi bygga, och vi satsar i centralorterna där infrastrukturen finns, säger Henrik Loveby, VD Göingehem.

Östra Göinge kommun har tagit emot många nyanlända de senaste åren, och det moderata kommunalrådet Patric Åberg har många gånger höjt rösten mot andra kommuner - att alla måste dela på ansvaret.

Mottagandet har inneburit många utmaningar, säger han men att man nu börjar se en mängd positiva effekter. Ökad befolkning ger ökat skatteunderlag.

– Vi ser det på den kommunala ekonomin, på näringslivet och en helt förändrad bostadsmarknad, berättar Patric Åberg.

– Nu hör privata intressenter av sig om mark, och villapriserna har stigit kraftigt. Det var det ingen som trodde för tio år sedan, säger han.

Periodvis har många av det kommunala bostadsbolaget Göingehems lägenheter varit uthyrda till Migrationsverket - nu är det max 85 stycken

Och nu behöver det byggas mer - för att få till rörlighet.

– De som bor i villor, byggda på sjuttiotalet börjar komma upp till åren och kanske vill ha något mindre. Då behöver vi lägenheter som antingen vi eller privata aktörer bygger, så att sedan barnfamiljerna kan flytta till villan, Patric Åberg ( M) kommunalråd.

En av de senaste villaköparna i kommunen är Warda Alnazi som kom till Sverige och Broby för tre år sedan

– Vi bodde först i lägenhet, med sedan fick vi jobb och nu har vi köpt ett hus i Broby. Vi trivs jättebra här, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".