Ulf Gärdenfors
Linnépristagaren Ulf Gärdenfors, SLU. Foto: Johan Samuelsson

Ulf Gärdenfors fick Linnépriset

Linnépristagaren: Hela östra Skåne är ett smultronställe
5:28 min

Professor Ulf Gärdenfors får Roséns Linnépris i zoologi för sina insatser för biologisk mångfald.

Ulf Gärdenfors kommer ursprungligen från Forsakar och han är idag verksam vid Artdatabanken vid SLU i Uppsala och delar priset med Fredrik Ronquist vid Naturhistoriska Riksmuseet.

På fredag får vardera pristagare ta emot 425.000 kronor av Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund.

Priset får de för "sina banbrytande vetenskapliga studier inom zoologisk systematik, för många års insatser för bevarandet och uppmärksammandet av biologisk mångfald och för att de på ett lysande sätt förmedlat kunskap om arter och deras utbredning i Sverige".

Ulf Gärdenfors har bland annat skrivit och faktagranskat biologiska texter till den svenska Nationalencyklopedin, men också utvecklat systemet för rödlistning av arter. Han har skrivit mängder av vetenskapliga artiklar, men också många populärvetenskapliga texter.

- Det är viktigt att ha kunskaper om naturen och arterna som finns där, utan kunskap märker man inte att biologisk mångfald går förlorad och det är livsavgörande för mänskligheten, konstaterar han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".