Skylten på Sturup Malmö Airport. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Reservkraft ska stoppa fler strömavbrott

Säkerhetschefen: Jag förstår att man blir orolig
3:40 min

På onsdagskvällen påverkades ett 20-tal avgångar på Malmö airport när strömmen plötsligt slogs ut. Ett nytt reservkraftssystem ska sätta stopp för liknande händelser i framtiden.

Ett 20-tal avgångar på Malmö airport påverkades då strömmen slogs ut på flygplatsen på onsdagskvällen.

Under ett par timmar var elen borta. Lars Söfgren är säkerhetschef på flygplatsen - och berättar att strömavbrottet inte påverkade flygsystemen.

– Vi har reservkraft för alla flygoperativa system så att vi kan starta och landa. Men det blev mörkt i terminalen, och vi hade dålig markbelysning. Därför valde vi att stänga, på grund av olycksrisken med flygplan på marken, och mellan flygplan och bilar.

Orsaken till strömavbrottet var enligt Lars Söfgren ett kabelfel ett par mil från flygplatsen.

När terminalen blev helt mörklagd var det en del av resenärerna som blev oroliga.

– Jag förstår att man blir orolig. Jag blev inte så rolig, jag har varit med om några strömavbrott på flygplatsen förr.

Malmö airport är redan i gång med ett arbete att utöka reservkraften på flygplatsen. Det beräknas vara klart andra halvåret nästa år.

Då kommer vi ha reservkraft till hela flygplatsen. Så händer ett strömavbrott efter andra halvåret nästa år så kommer vi inte att märka av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".