Henrik Strand, vd, och Jonas Rosenberg, kommunikationsansvarig.
1 av 4
Henrik Strand, vd, och Jonas Rosenberg, kommunikationsansvarig. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Modell inför ombyggnaden av Gamlegårdens centrum från Uulas Arkitekter.
2 av 4
Modell inför ombyggnaden av Gamlegårdens centrum från Uulas Arkitekter. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
På bygget vid Tivoliparken har ABK fällt åtta skyddade träd.
3 av 4
På bygget vid Tivoliparken har ABK fällt åtta skyddade träd. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Ett av ABK:s projekt är östra sidan av Österäng där 48 lägenheter planeras.
4 av 4
Ett av ABK:s projekt är östra sidan av Österäng där 48 lägenheter planeras. Foto: ABK
#Bostäder

Bostadsbolag bygger till tusen

ABK:s vd Henrik Strand: Boendet är en stor och viktig del av en människas liv
1:26 min

I bostadskön hos ABK står 45 000 personer. Bolaget har bråttom att få fram nya lägenheter och planerar 200 om året det kommande decenniet.

Det kommunala bostadsbolaget AB Kristianstadsbyggens vd är Henrik Strand.

– Det ska vara en fin och god arkitektur. Bra material och miljö. Det ska även vara en rimlig hyresnivå. Vi är en del av motorn för att få igång bostadsbyggandet. Det ska vi tillsammans med andra fastighetsägare göra. Vi vill kunna vara med och bidra så att vi får bostäder till våra medborgare. Boendet är en stor och viktig del av en människas liv. Därför är det viktigt att man har bra bostäder, säger Henrik Strand.

Det är bråttom att få fram fler bostäder men ibland går det för snabbt. På bygget vid Tivoliparken fällde det kommunala bostadsbolaget ABK åtta skyddade träd efter bedömningen att de var en arbetsmiljörisk.

Nu blir det en politisk och juridisk fråga. Kristianstads kommunalråd Heléne Fritzon (S) är kritisk. Så här sa hon i onsdags när hon deltog i en debatt hos P4 Kristianstad om byggande och boende.

– Det där är ett väldigt allvarligt ärende och det måste vi diskutera med ABK. För det är helt självklart att man måste följa de gällande planer vi har. Så det ärendet hoppas jag vi får återkomma till. Det pågår ett arbete att se vad som faktiskt har hänt, säger Heléne Fritzon.

ABK:s kommunikationsansvarige, Jonas Rosenberg, svarar på kritiken.

– Det finns skyddade träd på den här tomten och Kristianstads kommun har fällt två sedan tidigare. Rötterna till ytterligare två skadades när kommunen grävde ner ledningar på tomten. De två skadade träden och ytterligare sex träd har vi fällt i samband med bygget. Vi tar så klart ansvar för efterverkningarna som det här innebär, säger Jonas Rosenberg.

Mer om #Bostäder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".