Grisar
Rena och prydliga grisar. Men så såg det inte ut när grisgården i Östra Göinge fick påhälsning av Länsstyrelsen. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Tusentals grisar stod i egen gödsel

Djurskyddsinspektören: Grisarna måste ha en bra närmiljö
3:26 min

I tisdags gjorde Länsstyrelsens djurskyddsenhet en oanmäld inspektion på en grisgård i Östra Göinge kommun och fann en rad brister.

I somras omhändertog Länsstyrelsen i Skåne 2500 grisar på gården av djurskyddsskäl. Nu har en ny producent tagit över gården, men bristerna som upptäcktes vid Länsstyrelsens besök var i stort sett desamma som i somras.

Den nya ägaren har flera grisgårdar, både i Skåne och Halland.

- Flertalet av boxarna var gödselbemängda och grisarna hade en väldigt dålig miljö, berättar djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund. Även om nuvarande ägare börjat bygga om, så kan man inte ha djuren i en dålig närmiljö.

Något omhändertagande blev det inte den här gången, men en rad förelägganden som gäller de 2200 grisarna. Inom loppet av ett par dagar har ägaren åtgärdat de mest akuta bristerna, men det återstår en hel del. Nu kommer Länsstyrelsen i Skåne att göra nya kontroller och man kommer även att lämna över en rapport till polis och åklagare, som får ta ställning till om djurskyddsbrott har begåtts.

 - Vi har även haft kontakt med våra kollegor i Halland, för att de ska kunna titta till producentens anläggningar där, säger Gårdlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".