Marcus Eriksson och Emelie Sjöstrand har utbildat över 800 nordvästskåningar i digitala bankkunskaper under hösten.
Marcus Eriksson och Emelie Sjöstrand har utbildat över 800 nordvästskåningar i digitala bankkunskaper under hösten. Foto: Nina Sköldqvist/SR
Nordvästskåne

Poppis med digitala bankkurser

"Swish är väldigt populärt"
1:31 min

I nordvästra Skåne har kostnadsfria grundkurser i digitala banktjänster under hösten lockat många att lära sig sköta sin ekonomi på nätet.

När bankerna blir allt mer digitala och kontantlösa krävs det mer datakunskaper hos bankkunderna för att utföra sina ärenden. Intresset för att gå kurser i digitala banktjänster har också ökat den senaste tiden. En av aktörerna som erbjuder kurser är Sparbanksstiftelsen Gripen i nordvästra Skåne.

I ett konferensrum på Swedbankkontoret i Örkelljunga sitter en grupp kursdeltagare samlade med blickarna vända mot overheaden på väggen. Utbildarna Emelie Sjöstrand och Marcus Eriksson berättar om grunderna i hur man sköter bankärenden genom Bank-ID.

En av deltagarna är Gert Olofsson som tagit sig från Klippan den här eftermiddagen att få bättre digitala bankkunskaper.

– Jag kan ju lite, men det är alltid något nytt som kommer fram, så jag är lite intresserad av att hänga med.

Hur mycket använder du dig av digitala banktjänster i dag?

– Jag betalar med min dator. Så har jag även min telefonbank, går in och tittar där lite på saldo och sådana grejor.

Vad hoppas du ha med dig när du kommer härifrån i dag?

– Swish kanske.

Marcus Eriksson är en av utbildarna och berättar vilka som är de vanligaste frågorna.

– Det är mycket med att betala räkningar, göra överföringar, swish är väldigt populärt. Just att få grunderna och att få veta mer om säkerhet. Det är väldigt spritt, det är det verkligen.

Kurserna som pågår i 10 veckor har varit fullbokade.

Hittills har 800 personer gått kurserna som hållits på sex orter: Örkelljunga, Ängelholm, Munka-Ljungby, Båstad, Förslöv och Höganäs.

I januari är det slut men eventuellt kan det bli en fortsättning.

– Det är inte omöjligt, säger Mats Nilsson på Sparbanksstiftelsen Gripen i Ängelholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".