Helsingborgs lasarett
Det finns missnöje med det nya vårdavtalet för skiftarbetare. Foto: Drago Prvulovic/TT

Sjuksköterskor missnöjda med nytt vårdavtal

Sjuksköterska: De har inte förstått det här med hoppandet fram och tillbaka
0:32 min

Under torsdagen kom ett nytt vårdavtal som ska ge nattarbetare kortare arbetstid. Men på en del vårdavdelningar i Skåne kommer det inte göra någon skillnad menar kritiker.

Enligt det centrala avtal mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting kommer sjuksköterskor som jobbar 20 procent natt få ytterligare två timmars arbetstidsförkortning och en veckoarbetstid på 36,20 timmar. För dem som jobbar 30 procent natt eller enbart natt blir veckoarbetstiden 34,20 timmar.

– Med de timmar som vi behöver jobba natt idag har vi redan den arbetstidsförkortningen och kanske till och med mer, säger Helena Melldén som jobbar på neonatal i Helsingborg. 

Problemet är, enligt Helena Melldén, att många skiftar mellan dag- och nattarbetare. Och i avtalet finns inga åtgärder mot detta menar hon. 

I Malmö har 14 barnmorskor sagt upp sig i protest mot arbetssituationen. Och enligt Camilla Melander, barnmorska på förlossningen i Malmö, så är det nya avtalet inget som imponerar. 

– Nattbarnmorskorna i Malmö tycker inte det blev så som de ville ha det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".