Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvingas hårdprioritera bland djurskyddsärenden

Publicerat fredag 2 december 2016 kl 15.14
Djurskyddsinspektörerna: Våra kontroller är behövda
(1:01 min)
Marcus Björklund
Marcus Björklund, Länsstyrelsen i Skåne. Foto: Malin Sturesson/Sveriges Radio

Anmälningar om djur som far illa ökar i Skåne, som är ett av de djurtätaste länen i Sverige.

Varje år får Länsstyrelsen i Skåne in 2200 anmälningar från allmänheten och ytterligare 500 från Livsmedelsverket. Till detta kommer 1000 planerade kontroller. Totalt alltså 3700 kontroller, men djurskyddsenhetens har endast kapacitet för att utföra 1600-1700 kontroller totalt.

Det innebär att man får prioritera hårt bland de anmälningar som kommer in och eftersom Skåne är ett djurtätt län, kontrolleras djurhållarna enligt plan endast vart tionde år.

Små resurser och höga ambitioner gör att sjukskrivningstalen på Länsstyrelsens djurskyddsenhet varit uppe kring tio procent. För att få bukt med sjukskrivningarna har man från 1 december börjat arbeta enligt en ny modell där varje djurskyddsinspektör får arbeta fokuserat med en typ av ärenden under en viss tid, för att sedan byta med en kollega.

- På så sätt hoppas vi få en mindre stressfull miljö och samtidigt få mer tid ute på fältet där vi tittar på djur och följer upp ärenden, berättar Marcus Björklund, som är chef för djurskyddsavdelningen.

Mattias Gårdlund är djurskyddsinspektör och för några dagar sedan var han ute på en grisgård i Östra Göinge där 2000 grisar vadade i sin egen gödsel. På samma gård utförde man kontroll i somras. Då hade gården en annan ägare och 2500 grisar omhändertogs.

- De flesta gårdar vi kommer ut till är välskötta, men när vi kommer ut till sådana här djurhållare kan man konstatera att våra kontroller verkligen är behövda, menar Gårdlund.

Den här gången kontrollerade man gården sedan man fått in en anmälan från allmänheten. Men det är långt ifrån alla anmälningar som man hinner kontrollera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".