Områden med granar har tagits ner i Kronoskogen
Naturbruksgymnasiet i Osby med skogsprogrammet säljs och blir en del av Önnestadsgymnasiet. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio

Osby naturbruksgymnasium säljs

Kommunalrådet: Man kommer att kunna gå utbildningen ändå
2:52 min

Naturbruksgymnasiet i Osby, som i många år haft vikande elevunderlag, säljs nu av kommunen till Hushållningssällskapet i Skåne.

Programmet med inriktning skog kommer från och med nästa höst att bli en del av Önnestadsgymnasiet, som drivs av Hushållningssällskapet Skåne.

Nästa måndag, 12 december, ska kommunfullmäktige i Osby fatta beslut om en försäljning av skolans fastigheter på cirka 400 hektar. Hushållningssällskapet Skåne köper dessa för 38 miljoner kronor. Maskinhall, bussgarage och lador kommer Osby kommun att hyra ut tilll Hushållningssällskapet under en femårsperiod.

Osby kommun köpte naturbruksgymnasiet från Landstinget 1999. Sedan 2010 har elevunderlaget minskat och det har varit svårt för kommunen att få verksamheten att gå runt.

Eleverna som redan går på programmet med inriktning skog kommer att kunna slutföra sina utbildningar som planerat. Från och med nästa hösttermin får intresserade elever söka utbildningen genom Önnestads naturbruksgymnasium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".