Bilden visar en handsklädd hand som tar upp smycken. Med den andra handen lyses med en ficklampa. Foto: Anders Wiklund/TT.
Utredningar om bostadsinbrott kan dröja. Foto: Anders Wiklund/TT.

Polisen i syd prioriterar ned vardagsbrott

Polischef: Vi behöver nå framgång
1:26 min

Stora delar av södra Sverige får färre poliser när mer resurser ska tas till att lösa svåra mordutredningar i Malmö. Utredningar om inbrott och gränskontroller prioriteras ned.

Flera tunga mordutredningar, ett stort antal mordförsök och samtidigt en stor utredning om överfallsvåldtäkter har gjort Malmöpolisen hårt belastad. Utredningarna är så många att man inte har haft tillräckligt med folk för att bemanna dem, enligt den rutin som polisen själv har.

Nu flyttas poliser från hela Region Syd, det vill säga från Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg för att förstärka i Malmö.

– Vi behöver utreda, vi behöver nå framgång, vi behöver helt enkelt inkapacitera, låsa in gärningsmän som har varit aktiva i den här typen av brottslighet, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef. 

Det är poliser från hela Region Syd som flyttas, men även poliser i Malmö får andra arbetsuppgifter. 

– Jag kan tänka mig att vi totalt sett har omdisponerat ett drygt 100-tal personer, säger Jarl Holmström. 

Malmöpolisen har under en längre tid varit hårt belastad. Ett tydligt tecken på att man inte hinner med är att Åklagarmyndigheten hittills i år har skickat över 100 påminnelser till Malmöpolisen om utredningsåtgärder som åklagare beordrat, men som inte utförts. Däribland utredningen om mordet på en 30-årig man i november, där polisen inte genomförde viktiga åtgärder under det första dygnet. 

De poliser som flyttas ska jobba med att förhindra att våldet trappas upp i Malmö och även bemanna mordutredningar. 

Det som prioriteras ned är gränskontrollerna, inre utlänningskontroller, men också vardagsbrotten, trots att polisen i Region Syd har dåliga resultat just när det gäller sådana brott.

– Därför är det så klart olyckligt att mängdbrotten just nu blir lite lidande av satsningen på de här grova brotten, men det är väldigt viktigt att visa att det är ett oacceptabelt beteende, säger Jarl Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".