Förskolebarn som gungar.
Förskolebarn. Foto: Kallestad, Gorm

Skånska kommuner tvingas betala tillbaka bidrag

Kristianstad kommun: Vi har inte byggt i den omfattning som vi planerat
1:32 min

Flera skånska kommuner som fick statsbidrag för att minska barngrupperna i förskolan under förra läsåret, tvingas nu betala tillbaka delar av bidraget.

Närmare var femte svensk kommun är skyldig att betala tillbaka hela eller delar av bidraget då de inte genomfört alla åtgärder eller att deras åtgärder inte kostat lika mycket som de sökt pengar för. I Skåne handlar det om åtta kommuner som är återbetalningsskyldiga. Till exempel krävs Bromölla kommun på drygt 800 000 och Tomelilla på ungefär en halv miljon kronor. Kristianstad ska betala tillbaka hela 4,5 miljoner kronor, av de närmare 5,4 miljoner kronor de fått i bidrag.

– Vi räknade med att vi skulle bygga nya förskoleavdelningar under 2016, men har inte byggt i den omfattning som vi hade planerat. Barnmängden har inte ökat så som vi prognostiserade, säger Hans Thorsson, ekonomichef på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Nu tvingas därför Kristianstad kommun betala tillbaka en stor del av bidraget, vilket känns fel, tycker han. För även om antalet barn inte ökat så mycket som de trodde så har antalet timmar varje barn är i förskolan ökat desto mer. Det har gjort att kommunen fått betala 13 miljoner kronor i ökade personalkostnader. Men bidraget kan inte användas till att täcka dessa kostnader, eftersom de inte var ämnade för det från början. Kristianstad kommun överväger nu att överklaga till Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".