Samuel West tycker att vi ska leka mer på jobbet.
Samuel West tycker att vi ska leka mer på jobbet. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Eftermiddag med Karin Bengtsson

Han vill att vi ska leka på jobbet

Samuel West: Det är tramsigt och det är hela poängen
3:47 min

Samuel West är psykolog och har forskat på hur vi ökar kreativiteten på arbetsplatser. Och han menar att vi ska tramsa mer.

Samuel West berättar hur han, i ett experiment, testade byta ut det som fanns i ett mötesrum på en arbetsplats. Mineralvattnet och frukterna byttes mot lösmustascher och lappar med instruktioner.

– Det är tramsigt och det är hela poängen. Att ha lösmustasch förändrar ingenting förutom din inställning,

Instruktionerna, på lapparna, handlade bland annat om att mötesdeltagarna skulle ropa "det är härligt att leva" om någon rörde sitt ansikte. Men Samuel West menar inte att man ska göra så på alla möten, utan att man generellt sätt ska testa att bryta mönster. Det ökar kreativiteten, menar han.

– Vågar man göra det? Eller blir man bedömd? Vi har sett att i arbetslag där det finns en hög social trygghet, så skapas en känsla av att man kan dela med sig av sina oslipade idéer som inte behöver vara perfekta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".