Polisutbildningens chef Betty Rhodin. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
Polisutbildningens chef Betty Rhodin. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio

Tomma utbildningsplatser hos polisen upprör

Betty Rodhin, polisutbildningen: Jättetråkigt och jättemärkligt
1:06 min

Polisen har stora problem med att fylla polisutbildningen med studenter. 140 av 800 platser står tomma inför vårterminen. Polisutbildningens chef på Linnéuniversitet i Växjö, Betty Rodhin, är inte glad över beskedet.

Av de drygt 8 400 sökande till vårens polisutbildning klarade endast 660 målsnöret. Det innebär att polisen inte lyckas fylla de 800 platser man hade räknat med. Betty Rodhin, chef på polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö, är allt annat än nöjd. 

– Det var 8 000 som sökte. 2 000 av dem var nog inte riktigt behöriga. Så säg att det var 6 000 personer som var behöriga att söka. Då måste det naturligtvis finnas 800 lämpliga personer som kan bli polis, säger Betty Rodhin och fortsätter:

– Något är fel i rekryteringsprocessen. Men vad det är vet jag inte eftersom rekryteringsprocessen inte är öppen. Jag tycker det är jättetråkigt och det är jättemärkligt, säger Betty Rhodin. 

Men Stefan Melin som är ansvarig för rekryteringen vid Polismyndigheten håller inte med Betty Rodhin om att det finns tillräckligt med behöriga.

– Vår målsättningen är att de som går igenom hela utbildningen och kommer ut som färdiga poliser ska vara väl rustade för yrket och den komplexitet som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".