Anette Birgersson Thell jobbar med barn som utsatts för sexuella övergrepp.
Anette Birgersson Thell jobbar med barn som utsatts för sexuella övergrepp. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio.
Eftermiddag med Karin Bengtsson

Viktigt att prata med barn om kroppen

Psykoterapeuten: Svara på frågorna
4:34 min

Anette Birgersson Thell jobbar med barn som utsatts för sexuella övergrepp. Hon menar att det är viktigt att prata med barn om kroppen och om vilka delar som är privata.

Det har gått ett år sedan den så kallade dagispedofilen i Kristianstad dömdes för att ha begått sexuella övergrepp och våldtäkt mot ett tjugotal barn.

– Det här blev en stor grej för alla i kommunen. Nästan alla kände någon som hade barn på någon av förskolorna, säger psykoterapeuten Anette Birgersson Thell.

Hon jobbar med barn som utsatts för sexuella övergrepp och har träffat både förskolepersonal, som jobbat med den dömde mannen, och föräldrar till utsatta barn. Och hon menar att det är viktigt att prata med barn som varit utsatta, om det som hänt. Men också att prata med barn, rent generellt, om kroppen.

– Man ska inte utgå ifrån att det är vuxna som vill barn illa. Utan man ska lära barn om kroppen,

Hon menar att det är viktigt att man använder orden snopp och snippa, när man pratar med barn om det här.

– Om barnet är med om någonting och berättar om det, så ökar det chansen för att någon ska förstå. Jag har träffat barn som kallar könsorganen för udda saker och då förstår kanske inte vuxna vad de menar, säger Anette Birgersson Thell.

Mer om Våldtäktsdömde barnskötaren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".