Polishuset i Tomelilla
1 av 2
Polishuset i Tomelilla Foto: Malin Rimfors/Sveriiges Radio
Dan Bengtsson är säkerhetssamordnare i Tomelilla kommun.
2 av 2
Dan Bengtsson är säkerhetssamordnare i Tomelilla kommun. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Upplever att polisen lämnat Österlen

Kommunalråd: Börjar luta åt kommunala poliser
5:21 min

För fem år sedan utgick tio poliser från polishusen i Tomelilla och Simrishamn för att arbeta ute på fältet och förebygga brott. I dag är det noll.

Följ med till Tomelilla där polisens närvaro prioriterats ner samtidigt som ordningsvakter kan ringas in med en timmes varsel och kommunalrådet drömmer om 50-talets kommunala poliser.

Det gapar tomt i polishusen på Österlen. Här sitter visserligen utredare och kommunpolis, men inte en enda områdespolis utgår från polisstationerna i Tomelilla och Simrishamn. För bara fem år sedan fanns tio sådana poliser placerade där.

- Områdespoliserna ska ju vara tryggheten som ska finnas för att förebygga brott, sen ska ju utryckningspoliserna var de som kommer när det har skett. Man hade ju önskat att det fanns områdespoliser, säger Dan Bengtsson som är säkerhetssamordnare i Tomelilla kommun.

Samtidigt som områdespoliser saknas helt har det blivit tydligt att polisens utryckningsenheter inte alltid har möjlighet att komma fram snabbt efter ett larm.
Mats Cronhag, som är lokalpolisområdeschef, påpekar att den styrkan inte förändrats på sistone men konstaterar samtidigt att det kan dröja både 30 och 45 minuter.

- Vi är ju ett antal utryckningsresurser som ingår i detta polisområdet i södra Skåne och det finns ingen garanti för var de befinner sig i det området just när larmet kommer.

Flera politiker har tröttnat på polisens tynande närvaro på Österlen och kräver nu områdespoliser i kommunen, såsom de lovades från början. Samtidigt har de ordnat tillstånd för att kunna kalla in ordningsvakter för att upprätthålla ordningen på allmän plats och för kommunalrådet Leif Sandberg lockar en tillbakagång till kommunalt anställda poliser som komplement till de statliga.

- Polisen är en statlig angelägenhet än så länge, men som centerpartist börjar jag luta alltmer åt att gå tillbaka till 50-talets läge med kommunala poliser.

Hör hela reportaget här ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".