Byggarbetsplats med kranar.
1 av 2
Byggbranschen efterfrågar personal. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Sofie Carlsson är biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Skåne.
2 av 2
Sofie Carlsson är biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Skåne. Foto: Arbetsförmedlingen

Allt fler får jobb i Skåne

Sofie Carlsson, Arbetsförmedlingen: Det är en god tillgång på lediga platser
0:58 min

Allt fler får jobb i Skåne. Byggbranschen, skolan och vården har stora behov av att nyanställa.

På onsdagen presenterade Arbetsförmedlingen en ny prognos inför nästa år.

– Det är en god tillgång på lediga platser, det vill säga att arbetsmarknaden och arbetsgivarna efterfrågar kompetens. Men prognosen säger också att den arbetskraft som efterfrågas inte riktigt finns. Vi har 130 bristyrken. Alltifrån dem som kräver yrkesgymnasium, till exempel snickare och busschaufförer, men också yrken som kräver universitetsutbildning, säger Sofie Carlsson, som är biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Skåne.

Exempel på branscher som har stor efterfrågan på personal är byggnadsindustrin, skola, vården, handel, hotell, restaurang, it och transport.

Samtidigt som fler har arbete i länet ökar befolkningen så pass mycket att arbetslösheten stiger från 9,3 till 9,6 procent nästa år. Det är högt i jämförelse med övriga landet. Särskilt personer med kort utbildning och som inte gått klart gymnasiet har svårt att få jobb.

– Arbetskraften ökar. De nyanlända som kommer in på arbetsmarknaden nu blir successivt fler under nästa år, säger Sofie Carlsson.

Här finns jobben

130 olika yrken i Skåne saknar personal. Här är några av dem.

Med gymnasieutbildning: Bagare, barnskötare, chaufförer, djurskötare, kockar, mekaniker, undersköterskor.

Med högskole- eller universitetsutbildning: Ingenjörer, läkare, lärare, poliser, psykologer, sjuksköterskor, socialsekreterare, tandläkare.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".