Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomscentrum öppnar igen

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 15.01
Rektor: De allra flesta av våra ungdomar är helt underbara
1:47 min
Per Nilsson är rektor på Ungdomscentrum i Hässleholm.
1 av 2
Per Nilsson är rektor på Ungdomscentrum i Hässleholm. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Ungdomscentrum i Hässleholm
2 av 2
Ungdomscentrum i Hässleholm Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio

Ungdomscentrum i Hässleholm kommer att öppna som vanligt torsdag morgon igen. Skolan har hållit stängt i två dagar efter ungdomsbråk i trakten där skolans elever varit inblandade.

Ungdomscentrum är en gymnasieförberedande skola, där eleverna går för att få betyg att komma in på de ordinarie gymnasieprogrammen. De senaste två åren har skolan tagit emot cirka 300 nya ungdomar. Flertalet som kommit till skolan har flytt till Sverige, och på skolan går många ensamkommande asylsökande unga.

- De allra flesta av våra ungdomar är helt underbara ungdomar som kommer hit för att de vill skaffa sig en framtid, en utbildning och de vill kunna stå på egna ben,

Men bland skolans elever finns också några som är inblandade i bråk mellan vad som verkar vara två ungdomsgrupperingar i Hässleholm. Enligt uppgifter till polisen har unga med ursprung från olika delar av världen samlats i de två grupperna. Vad bråken egentligen har handlat om är oklart men bland annat talas det om att en del av ungdomarna fått veta att de inte får stanna i Sverige och att den andra gruppen retat dem för det.

Polisen utreder nu en grov misshandel som inträffade i Vittsjö i måndags, men tror att det finns fler incidenter som inte blivit anmälda.

Ungdomscentrum valde att stänga i två dagar för att kunna prata om hur man skulle hantera situationen och garantera att skolan skulle vara en säker och trygg plats.

- Men det har inte hänt någonting här i skolan,

En åtgärd man kommit fram till under onsdagens möten bland skolpersonalen är att se till att det finns fler vuxna bland ungdomarna.

- På kort sikt ska vi vara fler vuxna i verksamheten, både på lektioner och på raster,

Under onsdagseftermiddagen pratar Ungdomscentrum också med HVB-hemmen i Hässleholm där en del av eleverna bor, och liksom polisen vill Ungdomscentrum se en större samverkan mellan kommun, polis och andra vuxna för att reda ut problemen bland ungdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".