Lekplats
1 av 2
Det behövs fler specialistmottagningar för pedofilvård, säger experten. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio
Katarina Görts Öberg
2 av 2
Katarina Görts Öberg, psykolog.

Brist på vård för pedofiler

Psykolog: Att våga söka hjälp för något som är så tabu är svårt.
1:34 min

Det är brist på specialiserade vårdmottagningar för personer som är pedofiler. Fler mottagningar behövs, och nu satsar på vård via internet.

Specialistvård finns att få i Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå - och Katarina Görts Öberg som är psykolog och psykoterapeut verksam vid Centrum för Andrologi & Sexualmedicin på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, ser att behovet av vård är stort.

– Det är ett bekymmer, säger Katarina Görts Öberg, är psykolog och expert på vård av pedofiler.

Hon understryker att det finns både en anonym hjälplinje som heter Preventell, dit man kan vända sig, och att det är ett problem som man har rätt att få hjälp med av psykiatrin i hela landet.

– Man kan alltid söka öppenvård, som ska ta emot en när det rör psykisk ohälsa som det här rör sig om, säger hon.

– Det kan vara svårt att uppsöka sin vårdcentral på en liten ort, där man kanske är igenkänd och prata om något så skambelagt, säger hon.

Hon hoppas på att det ska satsas än mer på vård för att kunna fånga upp och hjälpa fler personer.

– Det behövs fler mottagningar, men vi satsat också på att ge vård via internet för att kunna ge vård även till de som inte bor i de städer där det finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".