Göran Svensson kommunpolis
Göran Svensson kommunpolis Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio

Kyrkans problem flyttas runt

Polisen: Vi kan inte vara där hela tiden
1:36 min

I takt med att bevakningen på andra ställen skärps, samtidigt som missbrukare utifrån kommer till Kristianstad, drabbas kyrkan.

Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad har fått problem med personer som uppträder mycket stökigt och har därför börjat ha väktare i kyrkan.

Under senare tid har man kunnat hitta krossat glas, avföring och blodiga kanyler i och utanför kyrkan. Spritflaskor krossas och det har hänt att personer ställt sig inomhus och urinerat mot kyrkväggen mitt under pågående gudstjänst.

Enligt kommunpolis Göran Svensson har problemen ökat sedan en privat så kallad Laro-mottagning, som vänder sig till missbrukare av så kallade opioider, till exempel heroin, öppnat på Stora Torg i Kristianstad.

Det har inneburit att missbrukare från andra håll i Skåne söker sig till Kristianstad och sedan uppehåller sig i centrum hela dagarna.

Svårt kommunicera

- Våra "egna" missbrukare känner vi och dem brukar vi kunna föra en dialog med. Men de andra känner inte oss och vi känner inte dem, då blir det svårt att kommunicera, säger Göran Svensson. Vi kan heller inte hålla kyrkan under uppsikt hela tiden.

Sedan 1 december har Heliga Trefaldighetskyrkan märkt att problemen eskalerat, i och med att intilliggande Resecentrum börjat med ordningsvakter.

- Problemen flyttas runt, visst är det så. Det är inte bara kyrkan här som märker av problemen, även området där Stadsmissionen verkar har drabbats, konstaterar Göran Svensson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".