Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Produktionen stoppas på Befesa Scandust

Publicerat torsdag 8 december 2016 kl 15.10

Företaget släppte ut cyanid och tungmetaller. Nu utfärdas omedelbart produktionsstopp och hot om kraftiga bötesbelopp.

Metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust har släppt ur cyanider och tungmetaller som kontaminerat grundvattnet.

Nu belägger Länsstyrelsen Skåne företaget med produktionsstopp från den 11 december. Bryter de mot detta straffas företaget med 50 miljoner kronor per varje påbörjad produktionsvecka.

Befesa Scandust är ett tyskägt metallåtervinningsföretag och det ligger i Industrihamnen i Landskrona. De återvinner metall genom upparbetning av filterstoft och glödskal från stålindustrin man tar också hand om kasserade katalysatorer och annat. Företaget har 75 anställda och hade 2015 en omsättning på 274 miljoner kronor och ett resultat på 20 miljoner kronor.

Företaget har enligt Helsingborgs dagblad hävdat att de tungmetaller som hittats i marken på industriområdet där företaget ligger är gamla försyndelser. Men anställda har vittnat om utsläpp av processvatten innehållandes cyanid, vilket fått fåglar att dö när de druckit från pölar på företagets område.

Tog prover

Länsstyrelsen Skåne tog under förra veckan prover på zinkslamlager i vattenpölar samt på döda fåglar och kunde konstatera höga halter av cyanider och tungmetaller i slamvatten inne på bolagets område.

"Det vatten som ligger öppet på fabriksområdet har halter av cyanid som ligger på 200-300 gånger över riktvärdet. Även slamupplagen innehåller höga halter cyanid", säger Annelie Johansson som är miljödirektör på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Enligt Länsstyrelsen har allvarliga miljöproblem uppstått i bolagets närområde vid flera tillfällen under flera års tid. Bland annat har fiskar dött och kommunens avloppsreningsverk slagits ut. Länsstyrelsen har även hittat ett upplag med 800 ton Sevesoklassat zinkslam, som bolaget inte har tillstånd för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".