Vattensamlingar vid företaget innehöll mycket höga halter cyanid.
Vattensamlingar vid företaget innehöll mycket höga halter cyanid. Foto: David Lalloo, Länsstyrelsen Skåne

Produktionen stoppas på Befesa Scandust

Miljödirektören: Det är väldigt ovanligt med förbudsföreläggande såhär
4:26 min

Ett företag i Landskrona har släppt ur cyanider och tungmetaller. Länsstyrelsen stoppar verksamheten akut och har gjort en åtalsanmälan.

Nu belägger Länsstyrelsen Skåne metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust i Landskrona med produktionsstopp från den 11 december. Bryter de mot detta straffas företaget med 50 miljoner kronor per varje påbörjad produktionsvecka.

"Att förbudet förenas med ett högt vite samt ska träda till efterrättelse omedelbart motiveras av såväl analysuppgifter, klagomål från anställda samt Länsstyrelsens egna iakttagelser vid tillsynen", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Annelie Johansson som är miljödirektör på Länsstyrelsen Skåne säger att detta är ovanligt.

– Det är väldigt ovanligt att man går ut med ett förbudsföreläggande på ett sånt här stort företag, som innebär att man ska stänga ner hela produktionen av den miljöfarliga verksamheten. Men vi gör ju det mot bakgrund av att vi har hittat jättehöga halter av både cyanid och tungmetaller i både yt- och grundvatten inom företaget. Vi ser också att det är stora brister i egenkontroller inom bolaget, säger hon till Ekot.

Enligt Länsstyrelsen Skåne har det senaste åren uppstått allvarliga miljöproblem i bolagets närområde. Som exempel nämner länsstyrelsen fiskdöd och upprepad utslagning av Landskrona kommuns avloppsreningsverk.

I oktober visades bolagets egna undersökningar – som Länsstyrelsen ålagt Befesa Scandust att göra – mycket höga förekomster av cyanid i grundvattnet. Dessutom har Länsstyrelsen vid sin tillsyn hittat ett upplag med 800 ton Sevesoklassat zinkslam, som bolaget inte har tillstånd för.

Det vatten som ligger öppet på fabriksområdet har halter av cyanid som ligger på 200-300 gånger över riktvärdet, enligt Annelie Johansson.

– Det här har pågått ett tag. Jag tror att de marktekniska udnersökningar som nu ska genomföras framgent kommer att visa att föroreningar är mer utbredda och har spridit sig på en större yta än vad vi idag tror oss veta, säger Annelie Johansson.

Företaget har, enligt Helsingborgs Dagblad, hävdat att de tungmetaller som hittats i marken på industriområdet är gamla försyndelser. 

Länsstyrelsen har under torsdagen skickat in en så kallad åtalsanmälan gällande grovt miljöbrott.

– Då är det ju polis och åklagare som utreder, säger Annelie Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".